Tehničar mehatronike u Tehničkoj školi Zaječar


Ovo zanimanje objedinjuje različita znanja i veštine iz područja u oblasti elektronike, mehanike, hidraulike, pneumatike, računarstva, teorije sistema automatskog upravljanja, robotike i merenja.

Šta je mehatronika?

Tehničari mehatronike su osposobljeni da održavaju i popravljaju opremu i tehnička sredstva u različitim delatnostima (oblasti elektrotehnike, mašinstva, građevinarstva, medicine, itd). Mogu da održavaju i popravljaju medicinsku, mernu i regulacionu opremu, kancelarijske, kućne i optičke aparate, merne instrumente, pneumatske, hidraulične i električne uređaje i drugo u oblastima skoro svih ljudskih delatnosti.

Centralno mesto u sticanju veština, znanja i radnih kompentencija tehničara mehatronike je mehatronski sistem (mašine, uređaji, aparati u našem okruženju). On može biti jednostavan kao što su: kran, lift, veš mašina, ili složeni kao što su automobil, raketni sistem odbrane, distribucija električne energije ili čak nuklearna elektrana.

Primer mehatronskog sistema – Automobilski sistemi – tehnologija današnjice poseduju:

  • Automatsko sleđenje vozila,                    ● Zabava u automobilu,
  • Upravljanje (pogonjenje) preko žice,      ● Druga generacija ABS-a,
  • XM satelitski radio,                                     ● Displeji u visini glave,
  • Telematika (OnStar),                                  ● Noćna vizija,
  • Softversko upravljanje prijenosom,
  • Senzor detekcije sudara vožnjom unatrag
  • Softversko upravljanje vozilom,              ● Navigacija,
  • Na kišu osjetljivi brisači,                          ● Kontrola pritiska u gumama.

ZAŠTO POSTATI TEHNIČAR MEHATRONIKE?

– sve savremene mašine i uređaji sastoje se od mehaničkih i elektroničkih sklopova, koji daju jedinstvenu funkcionalnu celinu
– biti tehničar mehatronike znači naučiti koristiti računar, kao neophodan alat u svakodnevnoj praksi
– mehanika (procesna tehnika) + elektronika + informatika = MEHATRONIKA

Mehatronika predstavlja sintezu MEHAnike kao osnove MAŠINSKE tehnike i elekTRONIKE koja predstavlja dominantnu granu moderne ELEKTROTEHNIKE.

Ne treba više naglašavati već poznatu činjenicu da se kvalitetni kadar tehničara može osposobiti samo integrisanim dvojnim sistemom sa 50 % praktičnog rada u laboratorijama i radionicama na modernoj (didaktičkoj) opremi, što je već godinama obaveza i praksa u obrazovnom sistemu Evrope a danas se to događa u Tehničkoj školi Zaječar jer je znatna količina vremena posvećena „aktivnom učenju“ kroz praktičan rad.

Neke od aktivnosti učenja „aktivnog učenja“ kroz praktičan rad možemo videti u članku „Sa jednog blok časa …“ realizovano na času  iz predmeta „Hidraulički i pneumatski sistemi kao objekti upravljanja“.

Deo edukativne opreme (robot, PLC, pneumatska oprema,…)
u laboratorijama za robotiku i za mehatroniku

PLC

PLC1

Svoje školovanje učenici koji završe ovaj obrazovni profil mogu nastaviti na svim tehničkim fakultetima i višim školama, prvenstveno u području mašinstva, elektrotehnike, elektronike i informatike. Većina tehničkih fakulteta u Srbiji školuje inženjere mehatronike. U Evropi postoji veliki broj tehničkih fakulteta na kojima se izučava mehatronika kao poseban smer, ili se na mašinskim smerovima izučava Mehatronika kao jedna naučna disciplina.

Maturanti 2012/13 – Tehničari mehatronike

Maturanti 2012/13 ispred Tehničke škole Zaječar

Ovaj profil tehničara okrenut ka budućnosti jedan je korak ispred saznanja institucija zaduženih za privredu. U ovim teškim vremenima kada je u svetu kriza, ovaj profil zanimanja je najbolji izbor jer osim nastavka školovanja na fakultetima, višim i visokim školama (Beograd, Novi Sad, Niš, …), možete se bez problema zaposliti u struci.

About RadeRa

Diplomirani mašinski inženjer, profesor mašinstva u Tehničkoj školi Zaječar.

Posted on 18. jula 2013., in Tehničar mehatronike. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: